dopingkollen.se

Hej Vänner!

För några dagar sedan hade jag och några vänner en diskussion kring kosttillskott och “misstagsdoping”. Finns misstagsdoping egentligen? Behöver man kosttillskott? Frågorna var många och vi hade väl ungefär lika många svar. Men samtidigt som jag var mitt uppe i diskussionen pågick där parallellt en härlig problemlösning i bakhuvudet som bara kommer fram vid programmeringstillfälle. Hur skulle det vara ifall man hade en databas som hade koll på vilka produkter som var stämplade som dopingklassade?Med innehållsförteckning, länkar mot nyheter osv osv?

Av att döma utav Riksidrottsförbundets lista på medel som inte är tillåtna blir man lätt blind, och t.om ger upp. Där finns helt enkelt inget bra sätt att se ifall ett kosttillskott är dopingklassat eller inte.

Samma dag som diskussionen satte igång var jag fullt igång med att göra något av det. Tekniskt intresserad som jag är lade jag nog mest tyngd på vilka komponenter jag skulle använda. Valen blev följande:

DooPHP blev valt av den anledningen att det är väldigt komplett, men ändå förvånansvärt snabbt och enkelt att använda.
jQuery för enkelheten med JavaScript och dynamiska webbsidor.
mySQL var lika enkelt att välja, jag behöver bara en enkel tabell med korsreferenser. sqlite hade säkert funkat, men DooPHP har grymt stöd för CRUD och tabellrelationer, som inte verkade vara helt stött med sqlite.

Så, jag satte mig ner och började skrida till verket. Efter några timmar har jag en sida uppe som ligger på http://dopingkollen.se.

Dopingkollen är en kollaborativ sida där alla kan söka, ändra och lägga till produkter. Det som behövs är produktens titel samt dess innehållsförteckning. När produkten finns i databasen jämförs den direkt med RF’s lista och ger information ifall produkten gick igenom eller inte.

Enkelt och smidigt, men designen behöver jobbas på, och det gör jag :).

Förutom sidan i sigsjälv är där ett API, se http://dopingkollen.se/api, gjort i REST + JSON, för enkel och bandbreddssparande implementering.

Så, nästa steg är att gå igång sidan i sin enklaste form, vara nöjd med designen. Därefter blir det ett nytt spännande projekt som jag tänkte låta vara Open Source, en Android app som implementerar zxing, där man kan använda sin mobilkamera för att skanna en EAN-kod och därefter får resultatet direkt i luren när man står i affären och ska bestämma sig för vilket kosttillskott man funderar på att köpa.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *