Vilken dist kör du?

En ständigt återkommande fråga är vilken dist man kör. Varför man kör den och vilken man borde köra ;). Och eftersom jag fick frågan av @dikatlon på twitter så får detta helt enkelt bli ett inlägg som handlar om vilka distributioner jag för närvarande kör.

Kubuntu

Baserat på Ubuntu (som i sig är baserat på debian) men istället för att köra skrivbordsmiljön gnome har man skapat sin egna touch och lagt in KDE istället. Ett för mig ett helt naturligt val, då jag alltid har gillat hela utseendet med KDE, jämfört med gnome, som ubuntu erbjuder.

Nuvarande version av kubuntu (9.04) kör KDE 4.2.1, som standard men jag har valt att uppgradera till 4.3 :-). Det senare är alltid bättre!. Och om vi bortser från det faktum att den kör KDE så är en anledning till att den håller mig produktiv. Jag behöver inte läsa manualer, confa filer eller köra skript. Kubuntu gör det mesta automatiskt och bara låter mig arbeta på datorn, istället för att arbeta med den.

Näste dist till rakning är Arch linux. Arch linux, som från början bygger på Svenska Crux (vilket var en tidigare favorit) är en dist som låter dig bestämma precis över vad du vill ska installeras i ditt system.  Du börjar med enbart en kärna, lite gnuprylar och pakethanteraren pacman. Arch linux får ett stort plus i kanten för sin fantastiska dokumentationsbas, de aktiva medlemmarna som håller paketen vid liv och ser till att de blir uppdaterade. Även här kör jag med KDE men den verkliga anledningen till att jag använder Arch är mitt sug efter att lära mig saker, att få saker och ting att fungera på egen hand, istället för att låta apt-get sköta rubbet. Man har en lite mer kontroll och man lär sig otroligt mycket på att köra denna dist.

Och till sist. Linux Mint. En dist som är baserad på ubuntu, men där man inte gillade färgen brunt samt dess tankar gällande stängda format som etc flash/java/mp3-stöd. Till en början var jag väldigt skeptisk till varför man överhuvudtaget behövde köra en dist som Mint, när det är så enkelt att installera dessa tillägg. Jag menar, man får ju frågan en gång i Ubuntu, därefter installeras det och problemet är löst. Men efter mycket positiv kritik utav dem som faktiskt testat det på “Linuxportalen” (antagligen tack vare avataren tux-svens påtryckningar) gav jag mig på att testa denna distribution

Och helt ärlig. Den är kanon! Linux mint har tänkt på allt, och utfört sitt arbete bra!

Jag kör linux mint på min Acer aspire one (som har fruktansvärt dålig SSD) med gnome (!!) eftersom KDE inte riktigt vill fungera optimalt (troligen på grund av disken) på den.  Den låter mig surfa, hittar min mobil som får agera modem och den kör på mycket utav det senaste programmen.

Det här var  vi mina tre val av distributioner. Vilka kör du?

4 thoughts on “Vilken dist kör du?”

 1. Ubuntu – Gillar GNOME och saker som fungerar direkt 🙂

  Linux Mint hade kanske varit ett alternativ, men är så små skillnader så….

 2. Jag tuffar på med kubuntu som sagt, det blir så. Grejen att jag tog över en funderare att byta dist idag var just väldigt barnslig och ovuxen stil. Apt-get har jag aldrig gillat, haft en sådan där fördom, finns fortfarande sådant som inte jag trivs med men i livet är det så. Jag hade en del problem med konflikter som höll på o hoppa sig, i kombination med att dagen bestod av dåligt tålamod i allmänhet.

  Själva grundidèn när jag började med kubuntu i våras var att ha en miljö som jag inte behöver bry mig om att konfiguera. Men sedan ha virtuella för att experimentera, som min arch kde 4 svn session. Men det var idag när allt gick dåligt som jag höll på o lacka ur.

  Men i dagens slut så har allting ljusnat =)

  Lärdomen är att köra på.

 3. Kör Linux Mint på skollaptopen för att jag var tvungen att få den att fungera med all hårdvara direkt. (Installerade om den direkt när jag fick den och hade 20min på mej.)

  Alla servrar kör Debian för att det är stabilt och med rätt sysadmin är det säkert även om paketen är 50år gamla.

  Resten är en salig röra bara för att, OpenSolaris, Solaris, Ubuntu, Root Linux, Gentoo, NeXTStep, IRIX, NetBSD och lite till. (Några här är inte Linux men sak samma, UNIX som UNIX.)

 4. Då har vi tre stycken med debian i botten när det gäller skrivbord. Det är alltid något :).

  Det är alltid roligt att läsa var andra kör för distar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *