MonoTouch släppt

MonoTouch Box. (C) Novell
MonoTouch Box. (C) Novell

Idag är det officiellt. MonoTouch, API:et som låter dig programmera .NET-applikationer till din iPhone är släppt.

Inte nog med att du kan använda .NET API:er direkt i ditt program. Där är även Bindings till Objective-C biblioteken, för att kunna maximera din utveckling på iPhone.

Även om jag personligen inte har hunnit programmera något vidare själv har jag följt mailinglistan, och de som testat är mycket nöjda med produkten. De är mer eller mindre nöjda med precis allt, utom prislappen förstås.

Prislappen hamnar på 3010 SEK för enskild användare. Något som förmodligen kommer utesluta de som vill göra alla de populära småprogrammen. Novell verkar ha lagt sitt fokus på seriösa företag som vill åstadkomma mycket med sin kod, och som är beredda att betala för att återanvända den kunskap som redan finns, dvs slippa lära sig Objective-C.

Personligen har jag inte bestämt mig för vad jag tycker om priset. Många har blivit upprörda, medans andra är nöjda med priset och anser att arbetet som utvecklarna har lagt ner på detta projekt gör att prislappen är helt acceptabel.

Jag ser det mer som en positioneringssak. Jag kan tycka att priset är OK för ett företag, men inte för en hobbyutvecklare som vill tjäna lite snabba pengar. Fler kunder, kräver givetvis mer support, vilket är mer utgifter för Novell. Genom att höja priset till vad det är sållar man säkerligen bort de som egentligen inte kan, men tror sig kunna och fokuserar på de personer som verkligen vill. Detta ger givetvis mindre support för Novell, vilket de tjänar pengar på.

Jag tror att om man sänker priset för lågt på ett paket som detta kommer det att kosta mer än vad det kommer gynna, och jag tror Novell är på samma spår de också.
Jag tror med andra ord att det är ett strategiskt beslut, och inte ett pengagirigt.

Nu när jag granskar vad jag själv analyserat fram från texten ovan får jag nog ändå säga att det är ett pris som är helt OK. Jag är nöjd.

Ta en kik på deras hemsida: http://monotouch.net

Beställ här

Tillbaka till min renovering :).
Cu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *